Колко пари можем да спестим, ако погасим предсрочно своя кредит? Този въпрос си задава почти всеки човек, който някога

...
Колко пари можем да спестим, ако погасим предсрочно своя кредит? Този въпрос си задава почти всеки човек, който някога
Коментари Харесай

Колко пари можем да спестим, ако погасим предсрочно своя кредит?

Колко пари можем да спестим, ако погасим предсрочно своя кредит? Този въпрос си задава почти всеки човек, който в миналото е купувал жилище. Оказва се обаче, че в тази обстановка вариантите са три, а коя да изберем зависи от собствения ни портфейл, Какви са трите опции и как да изберем най-правилната от тях?

 

Почти на всеки един от нас в даден миг от живота му се постанова да тегли заем. Най-често за жилище. След вземането на банковия заем обаче следват години на погасяване. В тази обстановка кредитните консултанти поучават да предприемем предварително погасяване, а вариантите за това са три. Започваме с първата.

 „ Ние можем да си понижим месечната вноска, само че резервираме периода до цялостното погасяване на заема “, показва кредитният съветник Иван Стайков.

При втората алтернатива пък вноската остава същата.

„ В тази обстановка срокът става по-къс, само че си резервираме месечната вноска “, изяснява той.

Обикновено при предварително погасяване на заем банкерите оферират една от тези две варианти. Съществува обаче и трета – усилваме вноската и редуцираме периода. Тук обаче банката би трябвало да ревизира дали клиентът има приходите, с цел да покрива отговорностите си.

 
Този трети вид наподобява най-изгоден за клиента, стига той да може да си разреши да покрива вноската. А то би трябвало да може, тъй като самичък я е изискал.
Иван Стайков, кредитен съветник

За да забележим какви средства можем да спестим от всяка една от трите варианти вземаме образец с ипотечен креди, чиито излишък по главницата е 100 000 лв.. Приемаме, че настоящата рента е 3% плюс месечни такси в размер на 20 лв., а оставащия период е 10 години или 120 месеца.

„ Тук нашите калкулации демонстрират, че месечната вноска е 966 лв. “, сочи Стайков.

Спестили сме 20 000 лв., с които желаеме отчасти да погасим заема. Започваме с алтернатива едно – понижаваме месечната вноска.

„ Новият размер на месечната вноска пада с към 190 лв. и става 756 “, пресмята кредитният съветник.

По този метод от спестени лихви ще генерираме спестовност в размер на 3175 лв.. Продължаваме с алтернатива две.

 
По този метод вноската остава 966 лв., с срокът от 120 месеца става 93 месеца.
Иван Стайков, кредитен съветник

По този метод от спестени лихви ще генерираме спестовност в размер на 6119 лв., а от спестени такси – 560 лв.. Преминаваме към алтернатива три – подвигаме вноската единствено с 37 лв. и по този начин от 966 става малко над 100 лв..

Експертите поучават всеки клиент да избере опцията, която най-добре отговоря на приходите му и на фамилното състояние.

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР